torsdag 17 april 2008

Jan Kunicki R.I.P.

Tyvärr måste vi meddela följande:

"Jan Kunicki, poet och Lundaprofil, avled den 13 mars efter en tids sjukdom.
Han föddes 1938 i Toscana i Italien ett år före krigsutbrottet, och växte upp i Poznan i Polen som ett av de många krigsbarn som hela livet burit med sig minnet av det som skedde under andra världskriget.
Ödet kastade honom till Sverige i slutet av 60-talet. Isio, som hans vänner kallade honom, var en poesiälskare som själv blev poet och översättare. Hans första diktsamling „Det är enkelt att leva“ kom ut 1977 på Bo Cavefors förlag. Dikterna handlade om Sverige, hans nya hemland, om ensamheten och det alltid återkommande temat krig. Krig var också temat för hans sista diktsamling, som fick titeln „Krig och fred“, utgiven av Serum/Fakir 2004. Dikterna beskriver det nazistiska förtrycket och längtan efter fred."

Under våren kommer vi här att publicera ett nummer av Serum tillägnat Jans minne, med texter om honom, dikter från hans böcker liksom opublicerade dikter.1 kommentar:

Jakob sa...

Det var trist att höra! Jag minns Jan som en centralfigur bland ungdomar med litterära aspirationer på Café Ariman, där han var stammis. De borde hedra honom med en specialfestkväll.